van bucketlist tot wensenlijst

Paola

bucketlist

dat je dan dit lees op facebook..

Vooral de dwang van een bucketlist vind ik zo stom, zegt Liesbeth tegen LINDAnieuws.

‘Onzin’
De bucketlist, dat is een lijst met dingen die je gedaan moet hebben voordat je doodgaat. Omdat ze heel tof zijn, spannend, eng, uniek, geestverruimend, onvergetelijk en ga zo maar door. Onzin, zegt Liesbeth. Alsof je leven niet volmaakt zal zijn als je je bucketlist niet hebt afgewerkt. Bovendien is het vaak helemaal niet nodig. Dat Nederland klein en onbeduidend is, zie je ook wel op de kaart. Daarvoor hoef je niet naar de top van de Himalaya.

Niet bungeejumpen
Als tegengeluid, of gewoon om er een beetje tegenaan te schoppen, introduceert Liesbeth in maandblad Elsevier Juist de non-bucketlist. Op haar lijst? Bungeejumpen, de Galapagoseilanden, de Taj Mahal en de marathon van New York. Die marathon staat op veel lijsten, zegt ze. Dat lijkt me vreselijk, daarna voel je je hartstikke rot hoor. Gelukkig is Liesbeth van nature al niet erg dol op enorme fysieke inspanning of verre reizen. Sommige andere bucketlist-klassiekers mogen haar best overkomen. Ik zal echt niet wegkijken als er een walvis voor mijn neus opdoemt wanneer ik langs de zee wandel.

Uitzondering
En zieke mensen dan, slaat hun bucketlist ook nergens op? Nee, dat snap ik wel, zegt Liesbeth. Dat je iets verzint om aan vast te houden als je vreselijk ziek bent, tuurlijk begrijp ik dat. Daarvoor maak ik een compassievolle uitzondering. Maar wie gezond is moet gewoon genieten en zeker leuke dingen doen, maar er vooral niet zo’n plichtmatig iets van maken. Het zijn ook altijd van die exotische bestemmingen, zegt Liesbeth. Terwijl je je uiteindelijk toch doodongelukkig in zo’n ver land voelt, ik althans. Niemand heeft een reis naar Gent op de bucketlist staan.

Noorderlicht en Kyoto
Geen bucketlist dus voor Liesbeth, maar een wensenlijstje heeft ze stiekem wel, al is-ie kort: het Noorderlicht zien en naar Kyoto. Ja, het Noorderlicht lijkt me heel gaaf, indrukwekkend en mooi en Kyoto schijnt ook prachtig te zijn. Maar als het er niet van komt, kijkt ze wel naar de plaatjes.

duuuus….

de dwang van de bucketlist… right…

je kunt werkelijk óveral een probleem van maken he?… laat iedereen lekker in zijn waarde, wel of geen bucketlist, de mijne bevat dingen die ik graag in mijn leven zou willen doen, gebeurt het niet is het ook goed… en daar staan dingen op als met mijn blote voeten op het strand, of een ballet zien en nog veel meer…. dat maakt mij namelijk gelukkig…..en daar gaat het namelijk om… en wat een ander daarvan vindt, vind ik uitermate onbelangrijk… het is mijn leven…mijn keuzes…als je je druk kunt maken over dit soort dingen heb je voorlopig ook geen bucketlist nodig lijkt me… alsof meetellen in de wereld afhangt van de reizen die je maakt en de toffe dingen die je doet…. waarom zou je in hemelsnaam je eigen leven daaraan willen spiegelen? ik ben oprecht verbaasd dat het uberhaupt een issue is…..en natuurlijk is haar mening ook een mening, en die ventileer ik net zo graag als zij anders zou ik er geen postje aan wijden he 😉 Ik probeer alleen niet te oordelen… en dat is niet altijd makkelijk dus…

geniet van het leven en doe de dingen die je graag wil doen, als je dat financieel kunt, fit genoeg bent en als je gelukkig wordt van boven op de Himalaya staan moet je dat doen lijkt me… het lijkt mij vooral koud… en bevroren plassen spreekt me ook niet echt aan ofzo maar als jouw passie is om aan een touw over gletsjers heen te zwieren zeg ik doen…  whatever rocks your boat he….

maar van Liesbeth mag dat niet…. Liesbeth heeft geen bucketlist….maar wel een wensenlijstje….wat daar het verschil tussen is, is mijn volkomen een raadsel maar dat terzijde… Ik gun Liesbeth een prachtig leven toe waarin ze de dingen kan doen die ze graag wil doen… en dat kan voor mijn part op je rug in een weiland naar de wolken kijken zijn, een kilo drop per dag te eten of achterstevoren picknicken op een olifant…. of zoals mijn lieve vriendinnetje Petra altijd zegt, het wordt weer tijd dat ik mindful een drol ga haken 🙂


Author:
Ik zou zeggen, lees mijn blog :-)

7 Reacties

 1. Gadisa
  4 november 2015 at 12:29

  “mindful een drol haken” ik moest zo lachen toen ik dat las, heerlijk!
  ergens een mening over hebben, dat is natuurlijk altijd al zo geweest … maar sinds social media word je er meer mee geconfronteerd.
  alsof ze met een megafoon in je gezicht staan te bléren …

 2. Hestia
  4 november 2015 at 16:35

  Ik hoorde gisteren bij DWDD over de FuckItList… Dingen die je van jezelf niet (!!) hoeft te doen… Ik vond ‘m top!

 3. Paola
  4 november 2015 at 17:30

  hahaha, ja dat is geweldig Hestia 🙂

 4. Elfrieda
  Elfrieda
  5 november 2015 at 12:07

  Wel heel fijn dat Liesbeth een compassievolle uitzondering maakt voor je. Heel geruststellend. 😉

 5. Klaasje
  19 november 2015 at 18:05

  Ik zie soms van die onmogelijke lijsten; 17-jarige bloggers die zoveel willen dat ze 30 levens en een miljoen nodig hebben. Maar daar zijn ze 17 voor, I guess. Afijn, ik heb dus ook wel wat moeite met bucketlists op de een of andere manier. Wat zij ook zegt; de reis gaat altijd naar de Taj Mahal en zelden naar een leuk museum in de buurt. Het is vaak zo groot, groter, grootst. Bucketlists met eenvoudigere dingen zijn meer mijn ding, van die dingen die je ook snel vergeet om te doen eigenlijk hè. Leren jongleren, in buitenwater zwemmen.. Dingen die tussendoor kunnen! Als je naar Thailand wil vergeet je dat niet volgens mij. Afijn, ik snap haar mening en deel hem grotendeels. Dat neemt niet weg dat ik niks tegen die lijsten an sich heb. En wat me stoort is dat zij denkt te weten wat een ander wel of niet leuk vindt. Ik wil ook geen marathon lopen, bespaar het me, maar mijn lief wordt wél zielsgelukkig van een ultra-marathon. En dan de ‘compassievolle uitzondering’, brrr..

 6. Paola
  19 november 2015 at 21:28

  pcies dat…. mijn lijst bestaat uit dingen die ik leuk zou vinden mee te maken als het ooit kan, zo niet…dan niet….maar ook simpele dingen… genieten van een high tea met vriendinnen, met de blote voeten op het strand… samen genieten op een terrasje…. alles wat kan, kan…wat niet kan zie ik wel of foto’s 🙂

 7. Paola
  19 november 2015 at 21:30

  maar mijn gevoel irriteert voornamelijk het feit dat ze zich ermee bemoeit hoe andere mensen hun leven in moeten delen… live and let live…. whatever rocks your boat maar geniet van de mooie dingen om je heen…. en als dat voor mij voor 20 euro aan vogelvoer in de tuin is dan is dat net zo belangrijk dan de taj mahal zien….

Tof dat je een reactie wil geven! Facebook is ook leuk maar ik lees ze ook graag hier :-)